Заглавие: Парадигми/ Автор: Тодор Капитанов/ Художник: Николай Беляшки/ Редактор: Борислав Попов/ Текстовете и рисунките в сайта са предмет на авторското право на Тодор Капитанов с всички запазени права и законни последици, съгласно Закона за авторското право и сродните му права.

вторник, 24 май 2011 г.

Из "Парадигми" - част 2

Свободата на избор е наистина една илюзия. Никога не се чувстваме по-ограничени в избора, отколкото като ни кажат: "Прави к'вото искаш!"





      Според ромите идеята човек да бъде гражданин на света означава да си заченат в тоалетната на Макдоналдс и да си роден под Стамфорд бридж. Расизмът не е като циганите, а като циганиятане трябва да съществува.





В стремежа си към женско внимание мъжете стават много креативни. Примери: "Уважението към жената е мерило за прогреса на нацията и социалния живот" – В. Юго; "Жената има само една възможност да бъде красива, но за да бъде привлекателна, има сто хиляди възможности" – Ш. Монтескьо и т. н. Явно тогава не са знаели прословутото "Колко ти е часът?" или просто... са нямали часовници. Технологиите убиват романтиката.




Ако показалецът е показалец, защото показваме с него, тогава безименият тряба да се казва пръстеноносец. Дано анатомите не са прилагали тази логика, когато са именували дванадесетопръстника.





В аптеките наистина трябва да работят дипломирани фармацевти, а не такива, които на въпроса – по какво се различава ректалният термометър от този за ухо, да ти отговарят – на вкус.






Както и да го погледнем, е стряскащо, ако зъболекар каже, че ти има зъб.





Пролетната умора!? Изобщо не ме интересува. Всеки си носи кръста. Каквото и да ни се обяснява, това състояние не е нищо повече от комплексен махмурлук, появяващ се след приключването на тежките зимни празници.





       Как да няма реформа в средното образование? Има сериозна промяна на учебното съдържание. Например в часовете по биология там разглеждат силиконовите гърди като третичен полов белег.



       Маймуната се трудила и станала човек. Ако следваме тази еволюционна теория, означава ли, че когато ни дават почивни дни, се опитват да ни направят на маймуни? Освен с труд, човек се става и с бой. Изборът е индивидуален. 

 




Сапунките открай време определят голяма част от бита на хората – още от древни времена, когато е нямало телевизия. Да вземем например древногръцкия пантеон. Боговете там са в такива взаимоотношения, че са достойни за сценарий на сапунен сериал. Даже си имаме и любим персонаж – Дионис. Шоубизнесът е навсякъде, ще бъде и занапред.





Уважаеми дами,  комуникацията с вас е наистина сложна! Дори за елементарни неща. Примери: „– Здрасти! – Ха, не си познал! – Може ли да се запознаем? –   Ти друга работа нямаш ли си?     – Тази вечер си по-красива от всякога. – Ти пак си пиян!” и т. н. и т. н. Просто никава координация. Сърдете се на себе си, че мъжете не ви разбират!






Щом си в компания на непознати хора и си се напил така, че да не знаеш и собственото си име, означава, че вече си в клуб на анонимните алкохолици. Но защо жените на членовете на тези клубове не разбират, че всичко е с терапевтична цел?





Магия на знанието наистина съществува, а сакралната тайна държат ректорите и деканите на университетите. Защо, мислите, на официалните церемонии същите хора са облечени като нещо средно между магьосници и свещенослужители? И абсолвентите с тези тоги изглежда знаят тайната, но магията при тях е нетрайна и неестествена – дължи се на едни вълшебни еликсири.





Ако във фитнесзалата вместо щанги вдигаме енциклопедии, това счита ли се за упражняване на ума?





24 май от празник на буквите се преврърна в празник на числата.




Олицетворение на любовта е, когато проститутка и жиголо правят секс. Кой казва, че няма истинска любов? Не се знае обаче, ако двамата се оженят, това дали не е брак по сметка? Май думата любов е евфемизъм на думата използване.






Само занимаващите се с маркетинг могат да кажат глупостта, че лоша реклама няма. Някак си звучи като оправдание за пред шефа.





      Перспективна и наложителна мярка е увеличаването на часовете по труд и техника в училищата, защото все повече ученички се ориентират към изкарване на прехраната не с ръцете, а с устата и с други части на тялото си. А и все повече ученици правят същото.





"...Стани, стани, Тодоре! Булки се продават...". Българският фолклор обхваща всички елементи от всекидневния живот. Не е пропуснал и темата за проституцията.




Смехотерапията навлезе и в България, но още има какво да се желае. Психологията е напреднала много, но нашите смехотерапевти все още пращат хората с тежка депресия в инфекциозните отделения на болниците, защото смятат, че хората там се смеят най-заразително.






Навсякъде има идиоти, но съм чувал, че в Щатите са пълни идиоти. Дали това се дължи на факта, че това е най-затлъстялата нация? 




Научното название на страха от числото 13 се нарича трискаидекафобия. Какво ли е отношението на хората със симптомите на тази фобия към 13-ата заплата? Едва ли има съмнение, че това е "изключение, което потвърждава правилото".





“Животът е кратък, изкуството вечно.”





“Монополи” е една от най-забавните игри, развиващи мениджърски усет при децата. Но за да бъде истинско олицетворение на тези идеи, в нея трябва да се добавят опциите “подкуп” и “изнудване”. Ако не се направи това, играта ще бъде поредната заблуда, целяща изграждането на наивен детски свят, където Пепеляшка се жени за принца, а добрите и честните винаги побеждават и управляват кралството.





Проява на неинформираност е да се обвиняват държавните ограни, че безцеремонно си вършат работата. За всяко нещо си имат церемония с цветя, килими и гости.





Четенето на книги в библиотеката удовлетворява нуждата ни от духовно и интелектуално израстване. Четенето на книги в тоалетната единствено удовлетворява нуждата ни.





Болката от вината я носим в сърцето, а болката от вината е предимно в главата. Често вървят и ръка за ръка. 




Не съм съгласен с твърдението, че човек се става с бой и с труд. Който не е съгласен, нека отговори на въпросакой след бой или много труд прилича на човек?






За добро физическо и психическо състояние по време на жегите съветвам всички: ОСТАВЕТЕ ПИЕНЕТО! И по-конкретно, оставете го в хлaдилника!





Електроразпределителните дружества разпределят енергията в сметките ни, като начисляват и ползването на слънчевата светлина и толина, кинетичната енергия на телата, магнитното поле и т. н. Дефиницията на Закона за запазване на енергията  вече е следната: „Енергията не се губи, а се преобразува в сметка за ток”.





Идиомите промениха смисловото си значение, а конкретни думи станаха идиоми. За едно малко дете "педераст" означава лош шофьор, а изразът "между нас няма химия" вече май означава „няма да ходим на технопарти”.





Не пречи да си русофил, въпреки че харесваш брюнетки.





В съдилищата адвокатите все по-рядко пледират за невменяемост и все по-често парадират с нея.





Ако имаме две ябълки и ги съберем с още две, тогава ще имаме общо четири ябълки. Но ако имаме две купчини пясък, и ги съберем с още две купчини, колко купчини пясък ще получим? Никога няма една истина и не винаги 2 + 2 = 4!





Как да ни е страх от зимата, щом като завали сняг, веднага връзваме кънките?






Във фолкзаведенията певиците приключват участията си с думите: "That's all folks!".





Поради безпаричие все повече хора откриват или преоткриват християнските ценности, като 30 сребърника започват да им изглеждат доста прилична сума. Други пък, за да открият тези ценности, чакат някой да превърне водата във вино. Амин!





       В училище е важно да се учат предимно математика и български език, за да може след време хората да си правят сметка какви ги говорят.





Проява на нарцисизъм ли е, ако обичаш животните, и във фитнесзалата “блъскаш” като животно?





Видим ли се със стари приятели, обикновено се изпълваме с положителни емоции чак до козирката.





Щом февруари е месеца на любовта и нищо не се случва, какво ли ще бъде през другите месеци? И защо сексуалните маниаци не празнуват професионален празник на 14-и февруари?




Уважаеми дами, често сте прави, че мъжете са елементарни, затова, когато отрязвате някого поради тази причина, не му казвайте, че не е докоснал сърцето ви. Може да го засегнете на тема сантиметри.





Френски сомелиер се опил, след като прекалил с дегустацията на вино българско производство, и решил да изпие урината си, след което възкликнал: „Сега разбирам какво имат предвид българите, казвайки, че "гроздето е кисело"!”





      Англоговорещите не били алкохолици. Това тяхното след 12 часа с 1 пием, 2 пием, 3 пием...7, 8...означавало P. M. (post meridiem) или на български казаноследобяд. Разочарование! Сега отиде на кино романтиката в общуването ми с чужденците.





 "При спор повече печели победеният, защото умножава знанията си"Епикур. Сега знаем философски начин да оправдаваме безразсъдството и глупостта си, както и начин да не падаме по гръб. 





Има какви ли не хранителни добавки за отслабване, но както винаги бабешките рецепти остават най-добрия варант не само заради природосъобразността им, а и заради тяхната достъпност. Бабичките масово регистрират фирми и завземат пазара на хранителни добавки с техния нов патентован продукт "Люти чушки със сауна ефект".
 



Защо всички искат да са супергерои като Човека прилеп, Човека паяк и т. н., а никой не иска да бъде просто човек?  





      Да си припомним агрегатните състояния: твърдо, течно и газообразно. Излиза всъщност, че водата, сравнена с високопромилния алкохол, често е по-твърдата напитка.





 "Да се смееш пред психиатъра, или да плачеш пред психолога?" Това е въпросът на съвременния Хамлет. Където има хапчета, там няма морални колебания. О, времена, о, нрави!





Въпреки всичко, скритият извод от Малкия принц е, че и извънземните могат да бъдат досадни и наивни... и че никога няма да ни завладеят.   





Цялата тази работа с оптимизма, песимизма и чашата, която е пълна до средата, ми се струва недовършена. Има значение с какво е пълна, за да кажем дали е наполовина празна, или пълна. Друг пример: ако гащите ти са пълни до средата, как би погледнал човекоптимистично или песимистично? Май в психологията всичко е въпрос на информация и добро храносмилане.

 



      Патриотите са и ще бъдат най-ретроградната социална група в нашата страна. Парадокс е, да! Те се борят за една по-добра България. Но ние, гражданите на света, знаем, че за да стане страната ни наистина по-добра, първата крачка е да спрем да мислим по български. 





Всеки край е едно добро начало. Освен родният край.




КРАЙ


Обратно към първа част ТУК

2 коментара:

  1. Поздравления, Тоше. Забавно четиво, което има и достатъчно място за размисъл, ако решиш да вникнеш в "Парадигми"-те! Успех към следващата стъпка

    ОтговорИзтриване